Gris kommer sällan över tröskeln till mitt kök annat än i hårt processat format. Och det är lite lustigt eftersom jag som yngre föredrog fläskkött varje dag i veckan framför nöt och vilt (lamm är jag fortfarande inte speciellt pigg på...)
Men det händer någon enstaka gång att en plastkondom dansk fläskfilé åker med i påsen, och då är det en speciell gryta på gång. Den går säkert att koka på andra delar också, filé är ju inte direkt någon optimal grytdel, men i det här sammanhanget funkar det.
Och så här går det till.
Filén i bitar, några chorizo med sting, en klyftad gul lök och två röda paprikor i bitar fräser vi i stryktålig olja tills fläsket är klart.
(Under tiden snackar vi om grön paprika. Grön paprika är omogen paprika. Den kan ju du käka om du vill. Jag gör det inte.)
Ops, där var fläsket klart. Så det tar vi upp. Sedan i med ett par burkar bra tomater, en skvätt fond - gärna kalv - en chili (minst), ett par lagerblad, en handflata timjam och en liten burk cornichoner - de där sköna, små vinägerinlagda gurkorna och ett par koppar mager grädde.
Och så får det hela koka ihop sig en stund. Eftersom burktomater är förvälda behöver de inte alls så lång koktid som folk i allmänhet inbillar sig. Säg tio minuter eller ett halvt glas vin och en cigg...?
Sedan salt och kanske lite peppar. Det beror ju på hur mesig du varit med korv och chili... Smaka. Gott? Visst, men det kan bli godare!
I med grisbitarna igen och en halv burk syltlök och hälften av lagen ur burken! Just det, och det är det som gör det. Syran och sötman i lagen rundar av perfekt. Tro mig.
Och så serverar man med ris som man man påpassligt kokt under tiden. Och sallad och sådant. Och kanske ett bröd eftersom såsen är begärlig.
Vad dricker vi till detta då? Ja, gesten att drälla lök-spadet i grytan må vara grandios i sin nonchalans, men den fuckar ju också upp läget ganska rejält när det gäller vin. Ättika och vin blir ...ättika, för det mesta. Öl eller vatten är nog att föredra, men om man envisas kan man testa en Gewürtztraminer. Ett vin som tål att bråka med mat som normalt vill ha öl. Testa det till Thai-krubb till exempel.
Hils
Brollan
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
1 kommentar:
Jag är hungrig nu. Och jag äter inte ens hälften av ingredienserna. Må fan ta er.
Skicka en kommentar