söndag 12 oktober 2008

Kaffe-Cafê

Jag lagar söndagmiddag med inspiration ur julkapps-kokboken "Kaffe" och vintips från god vän, Sydafrikanska vinet Cafê. Bläddrar, spånar lite om hur kaffe kan vara ett genomgående tema i en trerätters och att man ändå ska vara sugen på en kopp kaffe som avrundning på måltiden...



Till förrätt väljer vi Rostad Paprikasoppa med Krutonger stekta i Kaffeolja. Receptet på soppan är hämtad ur Buffé 1/2007. Kaffeolja; Värm 1dl olivolja i en kastrull, lägg i 5-6 hela kaffebönor och låt det dra minst ett dygn.

Soyamarinerad Fläskfilé med Ris och Jordnötssås. Till varmrätten valde jag idag fläskfilé, men kyckling eller kalkon hade varit ett lika gott val. Marinera fläskfilén nån timme i soya och kaffebönor. Jordnötssåsen är en typ Satay-sås. Morötterna får en touche av kaffeoljan innan servering.



Vi provar vinet med en bit Parmesan som mellanrätt.



Så avrundar vi vår söndagsmiddag med en god kopp kaffe och dessert! Moccamousse med kaffegele, grädde och hallon. För den som önskar något flytande till kaffet vill sambon föreslå afterdinner-drink; skaka 2 cl cognac, 2 cl kahlúa och 2 cl grädde med lite is. Häll på cocktail-glas, festligt värre!


Vinet funkar bra till för- och varmrätt och osten. Det har en bra tyngd och en härlig rostad ton. Till desserten är att föredra enbart kaffet.

Inga kommentarer: