måndag 24 november 2008

Söndag med guldkant



Vi har gått och längtat efter en flaska rosé ett par dar....

Vi väljer André Clouet Brut Rosé, 97660, en standardchampagne med härliga toner av röda bär och citrus. Den har tyngd och det är helt klart en fördel så här års tycker jag.

Champagnen får sällskap av en bit Saint Agur, en helt perfekt smakkombination. Kraftfull champagne och krämig grönmögelost lyfter varandra och våra mungipor till nya höjder...!

Så här gott har vi det redan innan middagen idag. Vi skippar förrätten och börjar så smått tillaga varmrätten, medan vi sippar vidare på skumpan.





Sambon har kontakter i svampplockarmaffian.... Emellanåt får vi helt galna mängder svamp, lyckliga vi. Så idag lagas Porcini Marinati. Karljohanssvamp marinerad i vitlök, persilja och vinäger. Receptet lånar vi ur Italienska Buffeér (Baudone, Tengby & Andersson).




Vi njuter av en gudomlig kalvfilé, potatisgratäng och karljohanssvampen. Sambon överträffar mina smaklökars högt ställda förväntningar med en sås smaksatt med Favaito.
Vill du laga denna delikata sås så utgå ifrån ett recept på rödvinssås, men byt rödvinet mot ett sött dessertvin. Favaito är ett vin gjort på Moscatel-druvan.


Sist med inte minst, en god kaka smakar mums till kaffet på kvällskröken. Jag tjuvar lite och bakar en Adventskaka med saffran och nötter. Receptet är ICAs. Till den ljumma kakan lite lättvispad grädde smaksatt med kanel.

Så satt vi guldkant på vår söndag. Det var... underbart!


fredag 21 november 2008

Enkelt & gott

Ibland vill man stå i timmar och piffa med maten, ibland vill man inte lägga nån tid alls.... Här en superenkel förrätt som du fixar på ett par minuter.

Lägg direkt på tallrik; En liten näve röd mangoldsallad, en skivad tomat och en halv avocado. Ringla över olivolja och en krämig balsamico, lite flingsalt och ta ett tag med pepparkvarnen. Toppa med en skiva parmaskinka och några blad färsk basilika.

Enkelt, visst!

tisdag 18 november 2008

Brorsan Gästbloggar



Det är någon slags vinter och vädret växlar som min kära matbloggande systers humör i de tjugonåntingåren. Sol och krispigt ena dagen och regnhelveter och femton sekundmeter västligt den andra. Jaja, jag bor i Skåne. Ni må ha era preferenser ifred. Men just i den här knepiga säsongen gräver man guld på Gotland. Svart guld. Hundarna nosar och krafsar fram de finaste av svarta, marmorerade tryfflar. Dyra som synden och godare ändå. I expressbrev landar de och man får ljuga sig grön om att fryst tryffel är förnämlig, smakrik och prisvärd, jag kommer aldrig att gå på den lätta.
Så här lätt gör jag det för mig med mina guldklimpar:
Riv ett par fint och täck dem med fet grädde i en skål. Låt den vila över natten i kylen (täck ordentligt, du vill inte ha smak av något annat i grädden!)
Reducera en fond på vitt vin, en halv sellerisjälk , en liten charlott och en morot. Smaka av med lite salt, men skit i alla andra kryddor. Sila och fyll på med grädde (nu kan du välja en lättare produkt om det nu ska vara på det viset). Koka ner till behaglig krämighet. Kanske till och med lite tjockare än så.
Späd med tryffelgrädden och värm, alltså koka inte. Tryffel gillar inte stark värme. Jag brukar vara så jävla petig att jag använder termometer och stannar runt 75 grader. Dra av plattan, på med locket och låt såsen vila.
Sätt igång ett pastakok. Jag väljer torr pasta. IKEA av alla ställen i världen säljer De Cecco som i min värld är den bästa torra man kan hitta i vanliga butiker.

(Nu tar vi en paus och snackar lite om pasta medan vattnet kokar upp: Torr, äggfri pasta är nästan alltid bättre än färsk pasta till "öppna" pastarätter. Gör jag ravioli, lasange, canelloni eller annan "stängd" pasta blir det så klart färsk. Men aldrig, aldrig, aldrig den sorgliga blöta pasta som saluförs i plastråg på Konsum & Co under den skamligt falska beteckningen "färsk". Vänd på förpackningen och läs hållbarhetsdatum och ta en konferens med dig själv om begreppet "färsk". Folk i allmänhet är onödigt anala när det gäller Italiensk mat och det utnyttjar mjölmatstillverkarna till fullo. Gå inte på det!)

Se där ja, nu kokar vattnet. En handflata salt och pasta i badet. Normal procedur och låt den rinna av ordentligt och ner i såsen. Upp på varma tallrikar, toppa med att hyvla lite extra tryffel på toppen (försök göra det med en fryst tryffe får du se...). Jag gillar att dera på lite Parmesan eller Västerbotten på toppen också. Sältan bryter klockrent mot tryffelns nötaktiga sötma. Ett litet drag med pepparkvarnen för den som så vill.

Till detta dricker vi ett glas kranvatten... skojar bara. Själv är jag svår på norditalien så ett par glas nedtrampade Barbera-druvor funkar för mig när min håg står till rött. Men förföriskt är möjligen ett glas Chablis av det mer koncentrerade slaget.

Rätten kostar. Som två BigMac ungefär...

Kramar Brorsan

måndag 17 november 2008

Måndagsmys




Jag träffar ett gäng tjejer och lagar mat lite nu och då. Vi turas om att planera en trerättersmeny som vi sen lagar tillsammans. Ofta har vi ett tema. Det har varit allt från det Italienska köket till GI-mat. En gång om året är det lite extra, då lagar vi en Nobelmiddag.... Undrar just vad det blir i år?

Idag är det jag och mannen som skall gödas. Jag ska fixa en förrätt denna härliga måndag (veckans bästa dag enl. mig) och valet faller på en rätt vi gjorde på en matträff tidigare i höst. Jag bjuder på en Rödbetscarpaccio.

Nykokta rödbetor får sällskap av ruccola, capris, parmesan och rostade pinjenötter. Ringla över en god olivolja och Akaciahonung, lite svartpeppar och flingsalt.

Vips, en liten rätt som sätter guldkant på vilken veckodag som helst!

torsdag 13 november 2008

Digitala middagar

Home alone.... sen kväll och inte ett öga är sömnigt. Vad gör jag? Sorterar mitt digitala fotoalbum och filosoferar lite kring alla härliga bilder, många matbilder är det!

De som känner mig vet att jag har en favoritreplik när det är dags att gå till bords. "Nu ska vi prata om maten". Alltså, jag tycker att en presentation av det som bjuds ger ännu en dimention till måltiden. Att få skapa en förväntning av vad som ska komma. Det känns som att man på ett sätt bjuder in smaklökarna genom öronen....

Nån i familjen brukar alltid sucka eller håna mig lite när jag drar igång min matpresentation, och inte har det blivit bättre sen jag började fota faten också. Men till er vill jag bara säga: Still home alone.... jag kan läsa mig till sömns, ta en nattmacka eller matsurfa. Valet är fritt!
Gäsp...

Go´natt

onsdag 12 november 2008

Galen ostbricka

Manchego

Morbier

Kittost med rosmarin

Queso Azul de Hoja

Brie de Meaux

Saint Albray

Brie med örter

Jämtländsk blåmögel

Ostarna finns hos Erikssons / Åsby.

En god och rejäl ostbricka bjöds på helgens tjejfest. Här fanns något för alla smaker. Värdinnan bjöd ett glas portvin till osten, och vi bara njöt!

Jag utnämner den Spanska osten Queso Azul de Hoja till kvällens höjdare! Osten är täckt med lönnlöv och får mogna i 2-3 månader i naturgrottor. Den är vad den heter, Blå ost i blad.

Om man vill läsa mer om ost kan jag tipsa om http://www.falbygdensost.se/.

http://www.systembolaget.se/ finns bra tips om hur man kombinerar ost och vin för bästa smakupplevelse.

lördag 8 november 2008

Frank helt enkelt!

Sugen på god mat?

Hittar du den här dörren är du ett steg på rätt väg.
Boka bord så har du tagit steg två mot en härlig måltid.










Menyn växlar efter årstid och tillgång till bra råvaraor. Just nu kan man njuta en utsökt risotto med Gotlandstryffel och vara mer än nöjd med sitt förrättsval. Ett glas Philipponnat gör sig bra till risotton.


En utsökt Kalvfilé med såsigt dillskum får sällskap av potatispuré med lite citrus.

På Frank håller de en kort meny, fyra fem rätter att välja på genom hela menyn. Personlig och proffsig genomgång av menyn gör valet enkelt, eller kanske svårt, allt låter förbaskat gott i presentationen. Vill du så låter du Frank bestämma vad sällskapet ska äta, vi gjorde dock egna val denna ikväll.



Här en härlig Regnbågslax på bädd av zuccini, paprika och tomat med aioli.
Vi överlät val av dryck på personalen. Till varmrätterna föreslog de ett Nya Zeeländskt rött vin, Nautilus Pinot Noir 2007. Funkade fantastiskt bra till såväl kött- som fiskrätter. Vinet finns i Systembolagets beställningssortiment, nr:74762
Förrätt, varmrätt och sen då?
Visst vill man ha lite ost, en liten tallrik med hårdostar som intogs med fikonmarmelad och ett glas portvin, tog oss vidare mot dessert. En liten chokladbit och ett glas Airam var pricken över i på denna mysiga, mumsiga måltid!
Mätta och nöjd glider vi vidare på vår resa genom gormethimlen.....


måndag 3 november 2008

Äntligen måndag!

Så är det måndag och vi är lediga några dagar. Härligt! Som av en händelse har vi en burk ankleverpastej som vi tycker passar bra idag... då måste vi ha något gott att dricka till också!

För ett par år sedan reste vi med goda grannar på en Champagne-kryssning. Med som värd på resan var champagne-experten Richard Juhlin. Han höll i provningar, föreläste och gav bra tips på köp som kunde göras ombord. Det var en kanonresa! Trevlig sällskap, god mat och massor av årgångschampagne.

Ikväll var det dax att ta en av de flaskor vi köpte med oss.
Veuve Clicquot Ponsardin, rare vintage, 1988. Visst ser hon nöjd ut denna vinmadame, Gula Änkan, och det med all rätta!
Detta är enligt mig en perfekt höstchampagne med ganska mustiga toner av vinteräpple, plommon, lite kryddig och med lång eftersmak.
Senare fortsatte vi kvällen med middag, men det är en helt annan historia!