Idag vankas det hemlagade köttbullar.
Så här gör jag, finhacka en gul lök på ca 100g fräs den i lite smör tills den fått riktigt fin färg slå på 3cl mörk rom dra pannan av värmen och låt romen gifta sig med löken. Låt en 1/2 dl ströbröd svälla 10 min i 1 1/2 dl vatten. Rör ner allt i färsen tillsammans med ett ägg krydda med salt och fyra kryddor (min blandning består av vit o kryddpeppar, ingefära och muskot). Rulla och stek i smör.
Till köttbullarna äter vi en selleri- och fänkålspuré som görs på följande vis: skala och skär sellerin 350g i 1x1 cm stora tärningar, ansa fänkålen 100g och ta bort den hårda stocken, skär den i bitar skölj allt i kallt vatten så att eventuell sand förvinner koka i saltat vatten tills allt känns mjukt i ca 5 min.
Häll av vattnet och ånga av grönsakerna ordenligt tillsätt en klick smör kör till en fin puré med en stavmixer häll i ca 1/2 dl matlagningsgrädde under fortsatt mixning kör tills allt är slätt och fint.
KM
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar