torsdag 28 maj 2009

Brollan gästbloggar



"Grillning förhåller sig till matlagning som Stonehedge till arkitektur".
Ungefär så sa han, min favoritskribent AA Gill. Och jag brukar få chansen att citera honom rätt många gånger varje sommar när folk försöker laga mat till tjugo hungriga gäster. Alla med olika preferenser till likdelar, fisk och grönsaker. Och på en yta stor som en ordinär julklapps-wok. En yta som dessutom är ca 400 grader varm. En liten stund. Sedan är den 75 grader tills den mest berusade mannen i sällskapet får för sig att det går att få fart på den igen med en jävla massa tändvätska. ... och sen blir allting svart. Typisch.

Men om vi nu envisas; Det här såserna serverar jag till grillat, sallad, färskpotatis och primörer i sommar. Låt oss vara lite fyndiga och kalla dem Ahlgrens såser.

Utrustningslistan består av en handmixer och en hög tillbringare.

Gröna:
Ett litet huvud isbergssalld, en lime, en dl neutral olja, salt och peppar.
Riv ner salladen i mindre bitar, riv cesten från hela (tvättade) limen, pressa saften ur halva, i med olja, salt och peppar och mixa. FINI
En riktigt syrlig, frisk sås som smakar sallad. Lite menlös på just sallad alltså.

Röda:
Tre mogna fina tomater, tre klyftor vitlök, två matskedar riktigt god olivolja, salt och peppar.
Skär ner tomaterna i bitar (ögat ska bort), mosa eller pressa i vitlöken, i med olja och kryddor och mixa. FINI.
Funkar strålade som dressing (då kanske man vill dra i lite mer olja) och är suveränt till grillat, speciellt gris.

Gul:
Två äggulor, en skvätt vitvisvinäger eller citron, en klick senap, en krossad vitlöksklyfta, ett stänk tabasco, tre dl neutral olja.
En vanlig majo, alltså. Men vi gör den med Moberg-metoden. Se till att ägggulorna och oljan har ungefär samma temperatur innan du börjar. Sedan häller du allt utom oljan i botten på tillbringaren. Och oljan som ett skikt ovanpå. Sätter handmixern i botten och trycker på knappen. Samtidigt som du mixar för du långsamt mixern upp genom oljan. FINI (&magi)

Träna nu duktigt och mejla mig sedan så kommer jag och proväter hos alla i sommar! Det är helt okey med lådvin...

/ Brollan

lördag 18 april 2009

Fänkålssallad

Sambon har trollat ihop en fänkålssallad som smakar utsökt till rökt lax.

1 fänkål
1-2 äpplen
2-3 msk pepparrot
2 dl crème fraiche
1 dl majonnäs
salt och vitpeppar

Strimla eller riv fänkål, riv äpplet grovt och pepparroten fint.
Blanda crème fraiche och majonnäs och tippa i det rivna.
Smaka av med salt och peppar.
Låt salladen stå till sig i kylen ett par timmar...

Vill man inte käka lax, så varför inte grilla sig en köttbit och äta fänkålssalladen till den. Hur gott som helst tycker vi!

måndag 13 april 2009

Lemon Curd



Annandag Påsk betydde liten påskbuffé med halva tjocka släkten härhemma. Som avslut på middagen en liten tårta.

Hallon & Lemon Curd-tårta

Gör sisåhär:
Vispa 4 dl grädde, rör i 1-2 dl lemon curd. Smaka av, kanske ett par gånger... (om du är lika tokig i grädde & citron som jag är).
Sen är det bara att varva tårtbottnar, gräddblandningen och hallon. Toppa med hallon och citronmeliss.

Vips en liten smarrig tårta, så enkelt!

söndag 12 april 2009

Brollan gästbloggar


Det skulle ju kunna vara en vårdepression. Två som går längst landsvägen strax söder om kunskapsstaden Lund och stirrar ner i backen. Fast solen skiner och vinden är loj och ljum. Men kommer man lite närmare ser man att deras ansikten inte är ett dugg plågade. Snarare förväntansfulla. De har gett sig ut en stund med plastkasse och sax i fickan. Det ska plockas nässlor.
Så långt behöver man inte gå för att hitta dem. Sweet-A vet vad hon gör, och på några minuter är skörden bärgad och vi tar en omväg för att vi har tid och lust och hemma i köken gör vi så här:
Ett par liter späda blad får koka i lättsaltat vatten, kanske en halvliter, i tio minuter.
Sedan tar silar vi dem och spar vattnet.
En bottenredning med en klick smör och ett par skedar vetemjöl får fräsa med en hackad vårlök. I med hälften av nässelvattnet och lite grönsaksbuljong (var försiktig så att inte nässelsmaken göms!). Och så får det koka en stund. Ungefär så länge som det tar att korka en flaska sherry, smaka ett glas och hacka nässlorna.
Sedan åker nässlorna i och vi smakar av soppan med salt och ett par rejäla skvättar sherry. Är soppan för stabbig får den en skvätt till av nässelvattnet.
Eftersom Sweet-A hävdar att ägg hör till har vi kokt ett par fyraminuters till.
Soppa i skålen, en ägghalva i och sherry i glasen. Vårdepression? My Ass!

Påskpussar på er/
Brollan och Sweet-A
(Gunnar Wiklund på Spotify funkade bra att koka soppa till)

måndag 6 april 2009

Lady Marmelade



Det är alltid lika trevligt att samlas för matlagning med tjejerna. Senast lagade vi Thailändskt, men innan vi kom igång bjöd värdinnan på godsaker från vänner på Kreta. Ost och olivolja från egen gård! Galet gott, men tyvärr inget vi hittar i butikerna här hemma. Suck....

Sen kom det fram en liten burk marmelad. Hm! Ananas & Rosmarin, en liten Italienare av märket Marabotto. Helt klart min nya favorit bland vinterns alla marmelader. Ojojoj, den här till en bit Pecorino. Rekommenderas!

måndag 30 mars 2009

Äppeldricka



Just nu känns det långt till sommaren och en grönskande trädgård. Nordanvinden blåser isande kallt och vinterns snödrivor dröjer sig fläckvis kvar.
Mars går mot sitt slut och med april kommer våren. Med stormsteg. Hoppas vi. Optimistiskt...

Vi plockar fram en flaska äppeljuice ur frysen. Förra årets äpplen smakar gudomligt gott och återigen kan vi konstatera att råsaftcentrifugen var en bra investering!

torsdag 19 mars 2009

Chokladmousse

Vi lagade en mumsig dessert till ett släktkalas härom veckan. Vegan-Chokladmousse!
Många goda mousser och fromager innehåller gelatin, och det passar som bekant inte att bjuda på när det ska vara vegetariskt....
Alltså gjorde vi en cholkadmousse på silkentofu, mörk choklad, lönnsirap och konjak. Den var jätte-enkel att göra och blev kalasgod.

Nu rycker det i experimenttarmen för mer mixtrande med silkentofu.... Någon variant med citrusfrukt kanske. Vi återkommer. Tills vidare kan vi ju rekomendera ett besök på ica.se

Receptet finns med i senaste Buffé, som satsat på ett helgrönt nummer!

måndag 16 mars 2009

Brorsan Gästbloggar


Matlagning kan ju vara den finaste formen av fjäsk, faktiskt. Hos oss var det avgjort så i lördags. Vännerna Lars och MaxJenny kom över från Köpenhamn och förutom att de är ovanligt trevliga att hänga med i kväll råkar de också ha ett bord bokat på El Bulli nästa säsong. Det skulle ju vara rent påträngande att kräva att få följa med, men man kan ju ta det smygvägen. Till exempel genom att binda dem och mata dem med så mycket god mat att de känner att balansen på något vis måste återställas. Detta lömska spel ägnar jag mig alltså åt!
Vad middagen innehöll blir lite för bökigt att berätta. Bland annat eftersom entrén var en meze med ett dussin smårätter (De fick gärna tänka: "tapas/Spanien"Barcelona ...El Bulli"), men jag tänkte gästblogga ett par rader om vikten av att rivstarta.

Oavsett om det är fest, fika eller finmiddag har man allt att vinna på att lägga krut på entre och final. Det är ändå det man minns. En stark, god drink, en riktigt bra låt, en rolig tipspromenad. Du väljer ju själv. Den här kvällen valde jag att göra ett överdrivet gott snack till den där starka drinken.

De träigaste örterna har jag skördat av hela vintern. Invid husväggen överlever de en Skånsk vinter utan att harkla sig. Jag plockar in några kvistar oregano, rosmarin och salvia och repar och hackar lite.
I en panna kör jag ett par klickar smör, en gnutta rapsolja och acaciahonung. Sedan öser jag i örterna och mandlar och vevar runt. (det blir snyggare med skållade mandlar, men det är inte så petnoga). Fräset får gå en stund tills mandlarna blivit lite snyggt rostade. Rör hela tiden och passa så att det inte blir bränt socker av det hela.
Sist kastar man i en näve svarta oliver och drar av värmen och vänder runt. Upp på ett fat, salta med flingsalt och klipp lite basilika över.

Det är snyggt som fan, köket dofta ljuvligt och gästerna blir på ruggigt bra humör.

Mandlarna kan man såklart variera med nötter, och kryddorna efter det man har och gillar. Men det måste vara "hårda" blad som tål lite hetta utan att brännas. Någon gång har jag försiktigt vänt i några körsbärstomater också. Lite risky (spricker de blir det äckligt mos av det hela) men snyggt.

Kram
Broder B

tisdag 10 mars 2009

Tänkvärd Risotto

Här kommer ett middagstips för den som vill ha en stunds meditativ matlagning ....
Gör en risotto!

Fräs lök, fräs ris, en skopa vin, rör, koka in, en skopa buljong, rör, koka in, en skopa buljong, rör, koka in, en skopa buljong, rör, koka in, en skopa buljong, rör, koka in, en skopa buljong, rör, koka in, en skopa......

Tänk lite ljuva tankar, smutta på ett glas vin (flaskan är ju ändå öppnad) och kanske känns en helt vanlig tisdag som veckans bästa dag!

Montera ner smör och riv i rikligt med parmesan = mantecatura.

lördag 7 mars 2009

Grönt är skönt

Vi lagar ofta goda gröna tillbehör till våra middagar. Ibland blir hela måltiden vegetarisk. Så som häromkvällen....

Som förrätt en enkel champinjontoast. Sambon spetsade svampstuvningen med lite portvin och det gjorde susen! Gott, gott, gott.



Redig råkostsallad är både nyttigt och mättande. Hur bra som helst att göra en stor sats av och sen kan man käka av den hela veckan (eller tills man tröttnat!).


Matig och fräsch Bulgursallad med tomat, bladpersilja och feta, toppad med grillad zuccini.


På det gröna bordet tycker jag att det är gott med tzatziki eller en smaksatt majonäs. Som bas i mina kalla såser använder jag ofta lättyoghurt och majonäs. Här en variant med äpple:

1 1/2 dl yoghurt
1/2 dl majonäs
1 rivet äpple
1/2-1 tsk stött kummin
salt & vitpeppar
toppa med lite rostade pinjenötter

Servera såsen som den är eller blanda den med råkostsalladen.


Vi lovar att dela med oss av flera sköna, gröna middagar framöver.
Men imorgon äts det lammkotletter ....


tisdag 3 mars 2009

Passionsfrukt x 2


Skär skalet av några apelsiner, skiva
och lägg upp dom på ett fat, dela passionsfrukter och fördela fruktköttet över apelsinerna.


En god och uppfriskande drink för den modige är Pernod och passionsfruktjuice.

Den blandas till enkelt och snabbt. Valfritt glas fylls med mycket is, häll Pernod över isen fyll på med juicen. Avsluta med att skeda i en halv passionsfrukt, rör om.

lördag 28 februari 2009

Citroner, citroner....

Ekologiska Citronkex bakade på smör!
Som den citronälskare jag är tänkte jag att det här skulle vara ett kex i min smak. Och gissa vad? Det är de! Perfekta till en kopp rooibos-te på kvällskvisten.



Mera citron blir det i den här läckra desserten, Citronfromage. Vi lagade den på senaste matlagningsträffen. Perfekt balans mellan citron och sötma, och otroligt krämig. Receptet hittar du på alltommat.se.
Skvallervägen har jag hört att någon, inga namn, åt den portion som blev över till frukost.....



torsdag 26 februari 2009

Klassiskt


En klassiker till kanske framför allt stekt rödspätta är garnityret Grenoblaise. Lika enkelt som gott. Tärna inlagda rödbetor blanda med kapris, torka av fisken , salta och peppra vänd den i lite vetemjöl. Stek fisken (idag tog jag hajmalsfile) gyllenbrun i smör när den är klar tar du upp den,lägger lite mer smör i pannan fräser garnityret, slå det på fisken på med en dillkvist och citron. Klart, servera med kokt potatis. Smaklig spis.
KM

tisdag 24 februari 2009

Mer rom










Idag vankas det hemlagade köttbullar.
Så här gör jag, finhacka en gul lök på ca 100g fräs den i lite smör tills den fått riktigt fin färg slå på 3cl mörk rom dra pannan av värmen och låt romen gifta sig med löken. Låt en 1/2 dl ströbröd svälla 10 min i 1 1/2 dl vatten. Rör ner allt i färsen tillsammans med ett ägg krydda med salt och fyra kryddor (min blandning består av vit o kryddpeppar, ingefära och muskot). Rulla och stek i smör.






Till stekningen passar det utmärkt med en kall öl och Eric Burdon & War från högtalarna.

Till köttbullarna äter vi en selleri- och fänkålspuré som görs på följande vis: skala och skär sellerin 350g i 1x1 cm stora tärningar, ansa fänkålen 100g och ta bort den hårda stocken, skär den i bitar skölj allt i kallt vatten så att eventuell sand förvinner koka i saltat vatten tills allt känns mjukt i ca 5 min.

Häll av vattnet och ånga av grönsakerna ordenligt tillsätt en klick smör kör till en fin puré med en stavmixer häll i ca 1/2 dl matlagningsgrädde under fortsatt mixning kör tills allt är slätt och fint.

KM

måndag 23 februari 2009

Tillbaka till rom



After dinner

Ännu en lättlagad "dessert" med mörk rom. Gör så här skaka lika delar rom, cacaolikör (går även bra med Kahlúa)och grädde häll upp i ett snyggt glas riv lite choklad på toppen klart.

KM

Det går lika bra med rotselleri

Sambon fixar som vanligt en god middag, som är klar när den hårt arbetande kvinnan kommer hem från jobbet...

På menyn:
Baconlindad fläskfilé med hemgjord bearnaise och pressad potatis. Sen ett fantastiskt gott litet tillbehör av rotselleri som höjde hela måltiden!

Chili-kryddade Rotselleristicks.

Fixar du enkelt såhär: Skär rotselleri i långa cm-tjocka stavar. Blanda 1-2 msk olja med 1-2 msk sweet chili-sås, lite chiliflakes och sellerisalt. Vänd ner rotsellerin i oljan och bred sen ut dem på en plåt med bakplåtspapper.
Kör i ugnen 20 min i 225 grader.

Variera hettan med chiliflakes eller färsk chili. Det är gott med en len sås till, bearnaise eller en snäll majonäs kanske.

Vet ni vad? Det var så gott så det kommer i repris redan ikväll!

lördag 21 februari 2009

Botanisera


När du är ute på "nätet" glöm inte att titta på Systembolagets beställningssortiment där kan man hitta mycket smått o gott eller riktigt stort. Mitt tips denna gång är Favaíto Moscatel ett sött starkvin från Portugal som går lika bra som aperitif eller om man vill ha något sött till desserten.


Det levereras i en liten kartong innehållande 12 flaskor a 6cl för det överkommliga priset av 162 kr. Perfekt om man känner sig lite sugen men inte vill öppna en stor flaska.


KM

torsdag 19 februari 2009

Sparris Italiano


Jag träffar tjejerna i matlagnings-gänget en kväll i februari. På menyn står bland annat Bruschetta med Prosciuttolindad Sparris. Mycket gott!

Såhär fixar du Sparris-rullen:
Lägg ett par sparrisar och riven parmesan på en skiva prosciutto,salta, peppra och droppa över lite olivolja. Rulla ihop och stek rullen några minuter i torr, het stekpanna.

Nu väntar jag otåligt på att den färska sparrisen ska dyka upp i butiken. Då kommer Sparris Italiano garanterat i repris!

onsdag 18 februari 2009



Combo.

Ibland vill man vill ha något sött efter maten men man har inte tid eller ork att fixa till en dessert, inga problem ta fram Delicatos "dammsugare" lite och lagrad rom till kaffet och vips så har man ett perfekt avslut på middagen. Självklart så är kaffet Krav och Rättvisemärkt.

KM.

tisdag 17 februari 2009

Brollan gästbloggar

Häromdagen tog Sweet-A och jag en promenad i Lund. Upp till Sankt Hans Backar där vi - 85 meter över havet - pekade ut Malmö, Barsebäck, Staffanstorp och Danmark med två nyutexaminerade fältherrars överdrivna pondus. Det var för en gångs skull pulkaväder och mellan missilerna festade Lund på varm choklad och mackor. Kanske var det därför vi började prata om smör...

Hursomhelst har det inte riktigt släppt taget. Jag har diffusa minnen från plugget av att man skulle göra smör genom att vispa grädde för hårt. Jag minns också att resultatet mest smakade som äcklig grädde. Någon gång på krogen har saker serverats med nykärnat, eller kanske nyslaget, smör. Tanken lämnade mig ingen ro så jag fick snacka med polarn Google om saken. Det vore ju fan om man inte skulle kunna göra en så vardaglig sak som smör! Eller hur?

Så här går det till:
Vispa fet grädde. Länge. Och så en stund till. Och ännu längre. Och just när du är på väg att ge upp och axeln börjar värka så händer det något. Grädden blir gul och grynig och en vit vätska skiljer ut sig och samlas i botten bunken. This is smör. Eller, ja, asså inte vätskan utan det gula, gryniga...


Men nu ska smöret tvättas för att bli på riktigt. Det gör du genom att hälla lite iskallt vatten i bunken och liksom mosa smöret med en sked eller slickepott. Och så hälla bort vätskan. Och mer vatten, mer mosa och mer hälla tills vattnet du häller bort är glasklart. En gnutta salt efter smak och i mitt fall en liten skvätt olja för att det inte ska bli så hårt i kylen.
Om det är godare än köpesmör? Hehehe...



Med smöret gjorde vi så här:
Jag är en jävel på kärlek och på att kyssa flickorna, men när det kommer till bakning är jag fullständigt cockobananas. Alltså hade jag ett rätt misslyckat fruktbröd som jag ville göra något av. Jag skivade det så tunt jag förmådde och stekte - eller snarare rostade - det långsamt i en torr panna. Så fick krispen kallna någorlunda. Och så på med ett rejält drag av smöret och en klick vego-kaviar som fanns kvar från nyår (Och hur fan gick det till?) och några strimlor thaibasilika ur krukan som råkade stå närmast.
Sicken jäla ammis! Jag och den unge mannen som äter av min frukost mumsade och smackade ikapp.

Och till detta? En blended whiskey är faktiskt inte alls fel. Den snackar både med romens och smörets sälta och brödets bröd(sic)ighet och frukt.



Sedan käkade vi en fiskgryta med rotfrukter, ägg och aioli och drack kranvatten till den. Och i morgon bitti har jag nykärnat på mackan. Bara en sådan sak.



Hälsar Brollan

söndag 15 februari 2009

Smaker som gifter sig!


Till dagens middag har vi valt en Vilmart Coeur de Cuvée, 1997. Mums! Vi hittar söta toner av plommon, aprikos och kola... Champagne med bra balans och härlig doft.

Varmrätten är en riktig färgexplosion!
Laxen har en knallgrön panering av ströbröd, färsk basilika och vitlök.
Potatis och paprika är tärnad och får koka i grönsaksbuljong, vitt vin, saft & skal av apelsin och citron, oliver, stjärnanis, sambal oelek och saffran.

Mat och dryck blev en riktig fullträff. Den här varmrätten vi kommer att göra igen, och kanske prova med en annan typ av champagne.

Hjärte-gott
















Visst vill man äta något litet gott med hjärtevännen på Alla Hjärtans Dag!


Riv västerbottenost och blanda ner i våffelsmeten.
Kalasgoda våfflor att äta med löjrom och creme fraiche.

torsdag 12 februari 2009

Fantastiskt god sås

Vi snokar runt lite på nätet efter recept som kan matcha kvällens champagne, Ayala Zéro dosage nr 99532. Det här är en torr rackare, så det vill till att man gillar en champagne som drar lite extra i kinden... Å andra sidan, om det är just det man vill ha, så är den på rea nu!

Till förrätt: Toast med chokladtapenade och getost. Receptet tar vi rakt av från systembolagets hemsida, det är ett av de förslag som ges till just Ayala.

Ett tips om du tänker göra den är att finhacka chokladen innan den mixas med övriga ingredienser och eventuellt minska mängden något. Helt klart värd att prova!



Till varmrätt valde vi Lammfilè och råstekt potatis. Till detta en Fantastiskt god sås!


Gör såhär:
rivet skal av 1 citron
2 pressade vitlöksklyftor
1/2 ask fryst persilja
3 dl creme fraiche
1-2 msk kalvfond
kinesisk soja
Fräs citronskal, vitlök och persilja i en klick smör. Fräs någon minut utan att det tar färg.
Tillsätt creme fraiche, fond och soja och låt det koka ihop.

Hur enkelt som helst, och gott även till lövbiff eller fläskfilè, för den som inte gillar lamm.


Fick jag någon dessert då? Visst. Kaffe, avec och mörk choklad fick avrunda kvällen.
Jag såg ju till att inhandla en rejäl bit choklad till tapenaden...
Man får inte vara dum!

fredag 23 januari 2009

Tomatsoppa på menyn!

Fixa en enkel lunch med det där lilla extra. Låt soppan få några goda tillbehör och en småtråkig soppa kan lyfta ordentligt på smakhimlen....



Den här årstiden tycker jag att soppa är ett toppen-fint lunchval. Idag lagade jag en Tomatsoppa som blev mycket god!

Gör såhär:
Hacka och fräs 1 gul och 1 vitlöksklyfta i lite olja utan att det tar färg. Klicka i 1 msk tomatpuré och en nypa råsocker. Häll i 2 burkar konserverade körsbärstomater, 2msk balsamvinäger och 5 dl grönsaksbuljong.
Låt soppan koka i en kvart, mixa den lite lätt och smaka av med svartpeppar och salt.

Sen till det där lilla extra som höjer även en färdigköpt soppa....
+ minimozzarella
+ färsk basilika
+ tomat-pesto
+ pata negra salami
+ lantbröd

Mmmm, ska man kanske få dessert också! Marabou någon?

tisdag 20 januari 2009

Zink Grill

Vi käkade en strålande god middag på Zink Grill, Sthlm, för en liten tid sen. Mysig miljö, avspänd serveringspersonal och just mat till ok priser. Menyn ligger tillgänglig på nätet. http://www.zinkgrill.se/

Vi lät en av förrätterna komma i repris härhemma igår.

Lägg en skiva Mini-Chevre på litet rostat formskuret bröd, pensla med lite olivolja och kör i ugnen ca 5 min. i 250 grader. Låt den lilla mumsbiten (eller 2-3 stycken...) få en bädd av ruccola, ringla över lite flytande honung och strö över ett gäng rostade pinjenötter. En skiva Parmaskinka fullbordar förrätten.

Hur gott som helst och ännu en måndag med guldkant!


fredag 16 januari 2009

Pol Roger på Ålands hav

Inte behöver man svära över att det är kallt, fattigt och mitt i januari. Nej, surfa runt bland lite sköna resmål och kapa väntetiden till sommarens semesterresa med en weekend istället.
Några dagars inplanerat miljöombyte i mars gör de flesta glada redan i januari, ellerhur?

Om det är gommen och ett visst intresse av champagne som får styra, (och inte väder/värme) så har jag ett hett tips!
Gör en kryssning till Åbo med Champagne-tema. Resan med Viking Line går 12/3 och med på båten är Richard Juhlin. Han håller i föreläsning och provsmakning. Champagnehuset som står i fokus är Pol Roger, som firar 160 år. Räkna med att kunna göra kanonfynd bland fina champagner till taxfreepriser!

Vi åkte för något år sedan på en liknande resa och var mer än nöjda. Om vi ska åka igen? Hmm, det lutar lite lätt åt Lissabon istället....

onsdag 14 januari 2009

FUCK THAT JANUARI!


Det är januari och alla är panka feta katter. Shape Up!
Jag tassar ner till Kattesund, den lustiga lilla gågatstarm som kryper in mellan Åhlens och Nordea och ut igen i en bakgata där inte mycket mer än en ramaffär får det att gå ihop. Och ändå kan dessa femtio meter av off-läge bjuda både en hyfsad krog, ett bra och ständigt tomt italienskt café, ett källarmuseum med Lunds äldsta kyrkoutgrävning, en blomaffär med "danska priser", en frisör och en liten arabisk grönsaks- och livsmedelshandel. Och det var där jag stannade i duggregnet. Bland alla uppstaplade fruktkartonger på gatan drogs min blick till en liten låda med en driva av de raraste jordärtskockor. Denna sköna lilla knöl, bördig från Nordamerika och med en blomma som faktiskt är släkt med solrosen. Och det är ju något lite barnsligt och tröstande över roten. Snällt och varmt.
Jag skalar dem och slänger dem i en skvätt buljong, en skvätt lättmjölk och en skvätt grädde. Överdriv inte fettet för då blir det inte barn- utan bäbismat av det hela. Någonslags lök vill man nog ha. En handflata finhackad charlotte eller purjo. Och en gnutta vitlök. Så får det koka mosigt. Det går rätt snabbt. En skvätt torr sherry har vi ju alla i kylen så den kokar med den sida minuten.
Så är det fram med polaren handmixern och dra ihop soppan med ett par klickar smör. Ha lite varm buljong till hands att späda med om det blir för stabbigt. Salt och peppar. Smaksked.
Nu kunde det ha varit klart. Lite kryddgrönt från kruka kanske. Men du kan också göra som jag. Öppna en burk stora vita bönor från Kung Markatta (kattemat fortsätter), skölj och ner i soppan. Och så får den vila med locket på en stund. Inget kokande.
Du kan ju käka det med bröd men om du ska lyxa har du satt på ugnen och rivit en bit Parmesan, Västerbotten eller Prästost i små kluttar på ett bakplåtspapper. In i ugnen och var på din vakt. Inte nu. Inte nu. Inte nu. Men nu sliter du ut de fina ostflarnen innan de bränds.
Så där ja. Snart är det februari. Det är en kort månad. Sedan kommer våren!
(Påsen från butiken innehöll femton stora kockor, en zuccini, fem apelsiner, två påsar libanesiskt bröd och en chokladkaka med russin och mandel och kostade 59 kronor. Klart januari!)

onsdag 7 januari 2009

Sthlm´s tips

För den som planerar en kväll i Kungliga Huvudstaden bjuds ett tips!

Slink in på Hotel Stureplan / Bollinger Bar på Birger Jarlsgatan 24. Här kan du dricka god champagne på glas och njuta av utsökta ostar. Vi överlät valet av ost på personalen och blev supernöjda. Smakade bland andra Brillat Savarin, en otroligt krämig färskost.

Omdömme; personlig service och mys-lyxig miljö en trappa upp. Perfekt start på en helkväll.

Kolla in kristallkronan!

måndag 5 januari 2009

Plus två kilo.

Så är jag tillbaka efter helgernas många goda mat & fika-stunder. Och ja, vågen bekräftar vad byxlinningen redan försökt påvisa för mig. Nåväl, i dessa hårda (kalla) tider kan man behöva ha lite extra hull....



Ska jag nu bjuda på receptet på julens godaste lakritskola eller kvällens fruktsallad?

Annelis Ananas-dessert får det bli!

Skär en färsk ananas i bitar, pressa över en lime, riv i en kruka citronmeliss och rör i en dl florsocker. Låt det stå i kylen och dra nån timme. Servera med vaniljvisp eller en klick glass.

Fräscht!